Csongrád megye mindig is híres volt arról, hogy megszülje, illetve befogadja a maga költőit. Elég, ha csak József Attilára, Radnóti Miklósra, Juhász Gyulára vagy a kilencvenes években elhunyt Baka Istvánra gondolunk. Nincs ez másként ma sem. E sorozat berkein belül ma élő, köztünk lélegző, hús-vér költők bemutatását tervezzük. Akik pont ugyanúgy élnek, mint minden ember és mégsem. Jagos István Róbert a Hangulatlíra helyi képviselőjét, Kormányos Sándor, négy-kötetes költőt faggatja, aki nem utolsó sorban a Dél-Alföldi Művészeti Kör Alapítója.

- Néhány mondatban bemutatnád magad?
- Kormányos Sándor vagyok. 1968. május 21-én születtem Szegeden. Szatymazon élek, abban a községben ahol Dankó Pista a dalszerző is született. Magamról még talán annyit, hogy kétkezi munkás voltam, vagyok. Majdnem negyven éves voltam mikor komolyabban elkezdtem a költészettel foglalkozni.
- Mikor és miért kezdtél el verseket írni?
- Gyermekkorom óta szeretem a verseket, azt hiszem nyolc-kilenc éves lehettem mikor egy disznóvágás olyannyira megihletett, hogy papírra vetettem első versemet. Még ma is emlékszem az első két sorra, a többit már a feledés jótékony homálya takarja, de ez valamiért megmaradt bennem.
"Hideg fehér hajnalon, kés villan az udvaron" A későbbiek során is mindig voltak olyan történések, események, amelyek versbe íródtak általam. Különösen az első szerelmek szaporították jelentős mértékben a versek számát. Ma is sajnálom, hogy ezek a versek az évek során elkallódtak.
- Olvasnak manapság verseket az emberek?
- Az irodalom, az írás, olvasás szeretete mégis gyermekkorom óta része volt az életemnek, annak ellenére, hogy a családban senkire nem volt jellemző, hogy akár egy könyvet is elolvasott volna.
- A közvetlen környezetedben hogy fogadják azt hogy te verseket írsz?
- A versírás miatt a mai napig csodabogárnak tartanak a környezetemben élők, ugyanakkor jóleső érzéssel tölt el, hogy olvasnak, és érzem, hogy büszkék rám.
- Kik voltak rád hatással az irodalom terén.
- Az irodalom területén azt gondolom, hogy Áprily Lajos az, akinek a munkássága jelentős hatást gyakorolt, és gyakorol rám a mai napig. Talán azért mert úgy látta a világot, mint ahogy én szeretném látni, irigylem tőle azt a harmóniát, amivel a természetet tudta ábrázolni.
- A mai modern világban már elkerülhetetlen a számítógép használata. Te hogyan írsz? Szövegszerkesztővel, vagy hagyományos módon tollal, papíron, esetleg diktafont használsz?
- Természetesen én is használom a számítógépet, hiszen több internetes irodalmi oldalon jelen vagyok az írásaimmal. A verseket azonban hagyományos módon, tollal papírra írom.
- Az ember (költő) a mai világban képes eljutni odáig hogy még életében elérje azt amire vágyik?
- Arra a kérdésre, hogy az ember a mai világban elérheti-e amire vágyik, a válaszom az, hogy igen, csak két lábbal kell állni a földön.
- Számodra mi a költészet?
- A versek sok mindent adtak, és adnak nekem nap mint nap,általuk jutok közelebb önmagamhoz. Állandóan új, eddig még ismeretlen ajtókat nyitogatok magamban, nem tudva mi rejtőzik mögöttük.
- Szerepelsz antológiákban? Önálló kötettel rendelkezel?
- Négy verseskötetem jelent meg eddig, antológiákban is szerepeltem már a verseimmel, és különböző folyóiratok hasábjain. A legbüszkébb azonban mégis arra vagyok, hogy a helyi újság is szokta közölni a verseimet,és ilyenkor a boltban, az utcán kapok visszajelzéseket.
- Megosztanád velünk a legkedvesebb alkotásodat?
- Hogy melyik a legkedvesebb alkotásom? Azt hiszem, nem nagyon tudnék választani Mindig a legutóbbi az, ami a legközelebb van hozzám.