Az adventi hangulatot szeretnék megidézni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, megmutatva a hétköznapok munkáit is.
Luca napja a néphagyomány szerint a gonosz elleni védekezés jegyében telik el, hiszen nem szabad kölcsönadni, vagy venni ilyenkor, és a háztartási munkák többsége is tilos. A számos bajelhárító hiedelem abból fakad, hogy a 16. században végrehajtott naptárreform előtt Szent Lucia ünnepére (innen a magyar Luca név) esett a téli napforduló, vagyis az esztendő legsötétebb napja.
Szerencsére az eltiltott munkák helyett elődeink csupa kellemes és hasznos elfoglaltságot találtak: a babonásabb férfiak nekifogtak a lucaszéknek, a nők lucapogácsát sütöttek és azzal halmozták el a „kotyolni”, vagy már betlehemezni érkező gyereksereget. Ezt az adventi hangulatot szeretnék megidézni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, megmutatva a profánabb hétköznapok munkáit is.
A programok között szerepel betlehemezés, karácsonyi dalok tanítása, kézműves foglalkozások, így gyertyamártás, mézeskalács díszítés, csuhézás, csutkababa készítés, fafaragás, lucabúza vetés. A látogatókat lucapogácsával és forró teával várják.
forrás: utisugo.hu