Tömörkény nevét 1326-ban említették először az oklevelek Temerken néven. A település a Bor-Kalán nemzetséghez tartozó Szeri Pósafiak: Pósa és Pál birtoka volt. A középkorban a Tisza mellett fekvő település fontos tiszai átkelő és vámhely volt.
A török időkből fennmaradt adatok szerint is itt nagy jövedelmű tiszai átkelőhely volt, és a csongrádi nahijéhez tartozott. 1548-ban itt 60 adófizetőt írtak össze, de a településnek papja is említve volt, tehát ekkor már egyháza is volt. Említették még a falu 2 egykerekű malmát, és a törökök által épített kis palánkvárát is.
Tömörkény a török csatározások közepette a 17. században részben elpusztult; 1686-ra szinte elnéptelenedett és csak mint pusztát említették a korabeli feljegyzésekben. A 18. században több birtokosát is említették. Az eredetileg nem a mai helyén, hanem a Tisza mellett fekvő település, azonban a 18. századra csaknem teljesen megszűnt.
A 19. században új helyen, a Csongrádtól délnyugatra fekvő Fehértó községtől délre, a mai Gátér területén kezdtek sűrűsödni újra a tanyák, és itt a 19. század második felére a Mindszent községhez tartozó területen már körülbelül 2000 lakost számláló tanya világ alakult itt ki. A Tanyákból lassanként falu alakult ki, melynek időközben kialakult község központja is.
Az 1891-ben végzett népszámláláskor 2734 magyar lakost számoltak itt össze. 1893-ban elszakadt Mindszent településtől és Tömörkény néven megalakult az új falu. A 20. század elején Csongrád vármegye csongrádi járásához tartozott. 1910-ben 3435 magyar lakosa volt, ebbõl 3404 római katolikus volt.
Népcsoportok: 2001-ben a település lakosságának közel 100%-a magyar nemzetiséginek vallotta magát.
Nevezetességei: C–50 típusú kisvasúti dízelmozdony a Tömörkényi Halgazdasági Vasúton. Római katolikus temploma 1903-ban épült Szent Máté tiszteletére. Főoltárát Szent Máté életnagyságú szobra díszíti. Anyakönyvet 1894-től vezetnek. Helytörténeti múzeum. Halastavának területe 1976-tól a Fehér-tó-Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet része. Védett madárvilágában ritka madárfajok  figyelhetők meg: így a kormorán, nemes kócsag, rétisas is. A Tömörkény mellett található Malyeri  erdő - nevezetes kirándulóhely.