A krónikás nem számolta meg a Szabadidőközpont árnyas fái alatt felállított sátrakat és pavilonokat, ám elnézve a jókedvű társaságokat hihető, hogy az algyői civil szervezetek zöme képviseltette magát a hagyományosan megrendezett főzőfesztiválon, a falunapon.
Korán, még a hűvösben elkezdődtek az előkészületek, asztalok, padok, bográcsok keresték a helyüket, szorgos kezek pucolták a zöldséget, halat, előkerült pár üveg jóféle pálinka és hamarosan ínycsiklandó illatok csalogatták a szép számmal gyülekező közönséget. Helybéli kézművesek sátrai kínáltak egyedi készítésű portékákat, folt-varrott használati tárgyakat, gyógynövényes háziszappanokat, nemezből készült kiegészítőket, ékszereket.
A gyerekeké volt a színpad a délelőtt folyamán, hip-hop táncosok szórakoztatták az érdeklődőket, felléptek elegáns társastáncosok, majd a néptánc bemutató után a legkisebbek hallgathatták meg a Kiskakas gyémánt félkrajcárjának meséjét.
Déli harangszóra nagyjából mindenhol elkészült az ebéd, az apróságokat is asztalhoz parancsolták a szülők a játszótér árnyas fái alól. Hol halászlé főtt a bográcsban, hol krumplis-tarhonya jóféle házi kolbásszal megbolondítva, de volt ahol halat sütöttek szorgos kezek. Habzott a hideg sör, nagy keletje volt a fröccsnek, és  hogy ne csak kulináris, hanem kulturális élvezetben is része legyen a polgárnak, arról nótaénekesek gondoskodtak.
A házi sütésű édességek csipegetése közben jól esett hallgatni a helyi citerások és nyugdíjasok színvonalas műsorát, majd operett és sanzon részletek csendültek fel ugyancsak helyi előadók tolmácsolásában.
A rekeszizmok karbantartásáról is gondoskodtak a szervezők egy kiváló humorista jóvoltából, és addigra igazi piknikező hangulat alakult ki, kávé és vattacukor illata keveredett a sülő kolbász illatával.
Az esti nagykoncert előtt egy helyi kötődésű, legnemesebb értelemben vett blues zenét játszó banda melegítette be a hangulatot, majd mire megtelt a színpad előtti tér, felhangzott a Csik Zenekart köszöntő taps.
A közel másfél órás koncerten erdélyi, csángó és székely népzenéből merített dalok váltakoztak modernebb hangzású, de ugyancsak népi ihletésű muzsikával. A pezsdítő dallamok, a nyári estéket idéző balzsamos meleg igazi fesztivál hangulatot varázsolt a térre, sokan táncra is perdültek a sokadik ráadást követelve az együttestől.
Mint minden jónak, vége lett ennek az estének is, s mint az alvó kisfiával a vállán hazafelé bandukoló apuka találóan megjegyezte, ez igazán jó buli volt.,