A hirtelen szívmegállás vezető halálok Magyarországon: hazánkban fél óránként hal meg valaki a hirtelen halál következtében. Éppen ezért szakorvosi javaslat és kérelem alapján Algyő Nagyközség Képviselő-testülete megvizsgálta, hogy a túlélési esélyek növelése, az azonnali életmentő segítségnyújtás érdekében hol helyezhetők el automata defibrillátok készülékek a településen.
A szakemberek javaslatai alapján a 379/2011. (XI. 30.) Kt. határozat értelmében a Képviselő-testület hozzájárult 2 db. Lifepack 1000 típusú, bifázisú, félautomata, EKG monitor nélküli defibrillátor készülék vásárlásához összesen 1 millió 358 ezer 999 Ft. értékben. A készülékek nagy forgalmú, nyilvános helyeken: az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola aulájában és a Borbála fürdő medenceterében kerültek kihelyezésre. Az intézmények munkatársai kötelező életmentő tanfolyamon vettek részt, így bárki azonnali segítséget nyújthat a defibrillátorok használatával.
Ezúton szeretnénk köszönetet mondani dr. Zentay Attila orvosigazgatónak, Pintér Lajos gazdasági vezetőnek, dr. Cserjés Andreának és dr. Kékes-Szabó Juditnak, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szakembereinek, valamint dr. Molnár Máriának, dr. Bakó Ildikónak és az intézményvezetőknek a folyamatos szakmai segítségnyújtásért.