Gyógynövény kisokos

Mai gyógynövényünk: a káposzta                                                                                                                           A növény leírása:

A káposzta ismert zöldségünk, a keresztesvirágúak (Brassicaceae) családjába tartozó, kétéves növény. Több fajtája ismert. Hazánkban a XII.-XIII. század környéke óta termesztik.

Hogyan gyűjtsük?

Első évben palántázzák, ekkor növeszti fejét. A második évben megy magszárba.

Mi van benne?

A káposzta metil-cisztein-szulfoxidot, glükozinolátokat (glükobrasszicint) tartalmaz. A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.

Mire jó?

Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet.
Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír.

A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották.

Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben.

Hogyan használjuk?

Konyhai felhasználás: Főzve, levesek, főzelékek, saláták formájában.

Mellgyulladás esetén szoptatós anyukáknál alkalmazzák az évszázados, jól bevált káposztaleveles-pakolást, amely gyulladáscsökkentő hatású. Törjünk össze húsklopfolóval két-három káposztalevelet, majd a levedző, zúzott leveleket tegyük a mellekre, és takarjuk be tiszta textilpelenkával.

Jó tudni!

Fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, mert pajzsmirigy-megnagyobbodást okozhat!

Érdekesség

Már az egyiptomiak és rómaiak is táplálkoztak káposztával.
Erdélyben némely kenyér sütésekor a nyers tésztát „káposztalapiba" – azaz káposztalevélbe – burkolják, és úgy teszik a kemencébe. A kisütött kenyérről a feketére sült, elszenesedett káposztalevelet bottal veregetve teljesen eltávolítják, s csak a kenyér héja őrzi meg a kellemes káposztaaromát.

hazipatika.com / barikad.hu

0 Megjegyzések

Hirdetés