A vizsla és a puli a legismertebb magyar kutyafajták, de vajon mennyire ismerjük a kitűnő terelőkutyát, a mudit; vagy a bátor pásztorterriert, a pumit. Tudod, hogy hány abszolút magyar fajta futkos az ugató négylábúak világában? És hogy ők milyen nagyszerű jellemek? Rögtönzött bemutatónkkal segítünk kilencig számolni!  


1. KOMONDOR -  az "óriás puli"

Ősi magyar pásztorkutya fajta és minden valószínűség szerint már a vándorló ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe. Nagytestű fajta, egyedülálló külleme, méltóságteljes viselkedése a szemlélőben csodálatot, esetleg félelmet ébreszt. Nem éppen a kedveskedő, gazdán csüngő típusba tartozik, de kiváló munkakutya. Nappal nyugodt, és általában alszik, szürkületkor viszont felveszi a műszakot egészen hajnalig. A haszonállatok és a ház őrzésében rendíthetetlen bátorságot mutat. Szőre rackás és csont fehér. Ha szépen rendben tartják fektében leginkább egy gigászi felmosórongyra emlékeztet. 

2. KUVASZ - az éltűnőben lévő farkas vadászElődei szintén a honfoglaló magyarokkal kerültek a Kárpát-medencébe. Nyájak őrzésére használták a ragadozó vadállatok és a rablók ellen, és fejlett vadászösztönét felismerve, előszeretettel alkalmazták vadászatra is. Azonban az utóbbi évtizedekben a kuvaszról elterjedt az a tévhit, hogy idősebb korára megvadul, nehéz természetűvé válik.

Ez azonban égbekiáltó sületlenség és semmi sem igaz belőle,
 állítja sok hazai szakember, köztük Fekete György, dinnyési kuvasztenyésztő. Ez a rossz sztereotípia azonban nagyon sokat ártott a fajtának, ezért Keller Jánossal, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének székesfehérvári elnökével közösen ennek a fajtának a megmentésén fáradozik, hogy a fajta nehéz helyzetbe került egyedei se kerüljenek ebek harmincadjára.

Tény, hogy a kuvasz nem öleb, kemény irányítást igényel, de ha megfelelően bánnak vele, nem vadul el
. A kuvasz magyar fajtaként nemzeti kincseink között szerepel, ezért megérdemli a különleges bánásmódot!3. MUDI - a négylábú energiabombaA magyarországi terelő pásztorkutyák és feltehetőleg különféle állófülű német juhászkutyák spontán keveredéséből alakult ki. Terelőkutya, akinek bátor viselkedése miatt a pásztorok körében a nagyobb testű, vagy nehezen kezelhető állatok terelésére is igen kedvelt. A mudi eleven és értelmes kutya, amely kifejezetten szívesen tanul.

A gazdájához igazítja a viselkedését, árnyékként követi azt, séta közben jó értelemben levakarhatatlan, és nem lehet elveszíteni. Gazdáját és otthonát szinte "anyatigrisként" védelmezi.


Őrülten lelkiismeretes
, ami miatt hajlamos arra, hogy a szükségesnél többet ugasson, emiatt néha hiperaktívnak tűnhet. De ha egy olyan társat keresel, akinek a fókuszában mindig te vagy, akkor ajánljuk ezt az önzetlen, csupa energia négylábút!

4. PULI - az elbűvölő hazai világsztár


A kutyabarátok táborában világszerte a legismertebb magyar kutya. Elképesztően elbűvölő, önérzetes és bizony sértődékeny is. Valójában ő magyar kutyák nagy fazonja, mókamestere. De talán amiről a leghíresebb, az a nem mindennapi esze és tanulékonysága. Időről időre pedig elmereng az ember, hogy vajon hol a szeme, hogy lát ez a kis szőrpamacs?


Fekete, szürke, fehér vagy fakó a színe. Ősi változata szintén az ősmagyarokkal kerülhetett a Kárpát-medencébe. Napestig sorolhatók a jó tulajdonságai, de a legfontosabb talán, hogygyermekszerető, okos, élénk és kitűnő házőrző, aki mindent hangosan kommentál... Azord körülmények, a kemény munka igénytelenné tették a fajtát, és ezek a vonások a mai napig fennmaradtak, de azért a bundáját nem árt ápolni. 


5. PUMI - a rámenős magyar terrier


körülbelül 300 éve alakulhatott ki Magyarországon az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik. Terelő pásztorterrier. Kiválóan alkalmas a nagyobb állatok terelésére is. Házőrzésre, dúvad és rágcsáló irtására igen bevált. De a luxustartást is jól bírja, akár még táskában is lehet vele grasszálni a plázában, ha már unod, hogy mindenkinek "a szokásos zsebcirkáló" lóg ki a hóna alól. De azért az eb érdekében gondold ezt át!
Nagy mozgásigényű, kitűnő kísérő és sport kutya. Vakmerően bátor, az idegenekkel szemben bizalmatlan. Értelmessége, élénksége, véleményalkotó és -nyilvánító képessége, rámenős természete miatt mindig magára vonja a figyelmet. Egész megjelenése tettrekészséget és hatalmas temperarumot sugároz. Állása, figyelő magatartása mindig tevékenykedő testtartást mutat. Szőrzete göndör vagy hullámos.