Új faszobrok Algyőn, Géza fejedelem és a Gyevi halászEmlékezetes: Algyő Nagyközség Önkormányzata megbízásából 2011. nyarán az ország több pontjáról érkeztek fafaragók. Oláh Ernő áldozatos szervezőmunkájának köszönhetően a Szabadidőközpontban éltek és dolgoztak egy héten keresztül a fafaragó hagyományőrzők. Kiss János Budapestről, Tapolcai Sándor Balatonfenyvesről, Naszvadi István Pakodról, Csináth Lajos Mesztegnyőről, Lőrinc Ervin Szegedről, Garay Imre Fonyódról érkezett Algyőre. A fafaragó tábor ideje alatt az alkotók 4 szobrot faragtak és ajánlottak fel Algyőnek: Fehér Ignác egész alakos szobrát, Géza fejedelem és a Gyevi halász szobrát, valamint a Béka királyfit.
A kész alkotások – az önkormányzat elképzelései alapján – a közterületek szebbé tételét szolgálják. Az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola avatóünnepségén Fehér Ignác egész alakos szobrát leplezték le az algyőiek.
A Géza fejedelmet ábrázoló szobor a Géza utca és a Kastélykert utca sarkán levő zöld terület ékessége.
A másik szobor, a Gyevi halász a harcsával című, a Kastélykert utca és a Komp utca sarkán, a Bóbita bölcsőde elé került. A hely kiválasztásánál a szempont a halászathoz és a vízi élethez kapcsolódás volt, hiszen a régebbi időkben a gyevi komp megközelítése a Komp utca felől volt lehetséges.
A Béka királyfi a Borbála fürdőbe érkező vendégeket köszönti.
Reméljük, hogy az alkotók elképzelése szerint is méltó helyre kerültek a műalkotások!
Tisztelettel kérjük a lakosságot, hogy közös értékeinek óvják és védjék!

0 Megjegyzések

Hirdetés