Algyő négy közintézményével csatlakozott a nemzetközi Kulturális Örökség Napjaihoz


Nemzeti koordinátorként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felhívást juttatott el Algyő Nagyközség Önkormányzatához az Európa-szerte ismert és népszerű Kulturális Örökség Napjairól. A rendezvény időpontja: 2012. szeptember 15.-16. (szombat-vasárnap), melyhez a 224/2012. (VI.27.) Kt. határozat értelmében az idei évben Algyő nagyközség is csatlakozott. A központi téma az örökölt üzenet, a Szakrális Művészetek Hete, valamint a szellemi kulturális örökség elemeinek bemutatása helyi szinten.
Az Európa Tanács védnökségével már 48 országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat. A program célja, hogy a lakosság, a nagyközönség figyelmét ráirányítsák az országos és helyi szellemi örökségekre, az épületek értékeikre, kiemelten azokéra, melyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg év közben folyamatosan zárva vannak.
A Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez való csatlakozás jó alkalom arra, hogy Algyő is országos sajtómegjelenés mellett mutathassa be helyi értékeit és felhívja a figyelmet azok sérülékenységére, mulandóságára, a kihaló népi mesterségekre, a megőrzés fontosságára.
Algyő a nemzetközi regisztrációt követően számos ingyenes marketing és reklámlehetőséggel élhet, kapcsolódva a település turisztikai koncepciójához.
Az algyői programra 2012. szeptember 15.-én, szombaton 9-16 óra között kerül sor. Az intézményvezetők, a társadalmi szervezek, valamint a lakosság bevonásával az alábbi helyi épületek lettek kiválasztva: a rk. Szent Anna templom és annak harangtornya, az Algyői Tájház (Herke István emlékszoba, bemutatófészer, gyógynövénykert), az Algyői Alkotóház (helyi kézműves bemutatózás), valamint a település új iskolája, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola és annak ’C’ típusú tornacsarnoka.
A hivatalos honlap: www.oroksegnapok.hu

0 Megjegyzések

Hirdetés