Nemzeti koordinátorként a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal felhívást juttatott el Algyő Nagyközség Önkormányzatához az Európa-szerte ismert és népszerű Kulturális Örökség Napjairól. A rendezvény időpontja: 2012. szeptember 15.-16. (szombat-vasárnap), melyhez a 224/2012. (VI.27.) Kt. határozat értelmében az idei évben Algyő nagyközség is csatlakozott. A központi téma az örökölt üzenet, a Szakrális Művészetek Hete, valamint a szellemi kulturális örökség elemeinek bemutatása helyi szinten.
Az Európa Tanács védnökségével már 48 országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségi napokat. A program célja, hogy a lakosság, a nagyközönség figyelmét ráirányítsák az országos és helyi szellemi örökségekre, az épületek értékeikre, kiemelten azokéra, melyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg év közben folyamatosan zárva vannak.
A Kulturális Örökség Napjai rendezvényhez való csatlakozás jó alkalom arra, hogy Algyő is országos sajtómegjelenés mellett mutathassa be helyi értékeit és felhívja a figyelmet azok sérülékenységére, mulandóságára, a kihaló népi mesterségekre, a megőrzés fontosságára. Algyő a nemzetközi regisztrációt követően számos ingyenes marketing és reklámlehetőséggel élhet, kapcsolódva a település turisztikai koncepciójához.
Az algyői programra 2012. szeptember 15.-én, szombaton 9-16 óra között kerül sor. Az intézményvezetők, a társadalmi szervezek, valamint a lakosság bevonásával az alábbi helyi épületek lettek kiválasztva: a rk. Szent Anna templom és annak harangtornya, az Algyői Tájház (6750, Algyő, Kastélykert u. 42.) (Herke István emlékszoba, bemutatófészer, gyógynövénykert bemutatása, teakóstolás az Ezerjófű Algyői Egészségvédő Kör Közhasznú Egyesület szervezésében), az Algyői Alkotóház (6750, Algyő, Kastélykert u. 106.) (helyi kézműves bemutatózás a Gyevi Art Kulturális Egyesület – Alkotók Köre és Algyői Tojásműhely szervezésében), valamint a település új iskolája, az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola és annak ’C’ típusú tornacsarnoka (6750, Algyő, Sport u. 5.).
Minden érdeklődőt szeretettel várnak Algyőre a szervezők!
A hivatalos honlap: www.oroksegnapok.hu