Sütés-főzéssel, koncertekkel és szépségversennyel: családi nap Algyőn


Valamikor Nomád napként rendezték meg azt a találkozót, amely az idén új néven és némileg változtatott koncepcióval került sorra Algyőn – mondta el Ökrös Erika, a Gyevitur Kft. ügyvezető igazgatója szombaton, a település szabadidő központjában, ahol komplett sátorváros és hatalmas színpad fogadta az érkezőket.
A számos főzőhelyen már rotyogott a bográcsban a pörkölt, de voltak, akik halat sütöttek, míg másutt faszénen sült a nagymama receptje alapján gyúrt tésztából a kürtős kalács.
Ezen a nyárbúcsúztató, őszköszöntő napon a szervezés során arra törekedtünk, hogy mindenki, de főleg a családostól érkezők jól érezzék magukat – mondta el az igazgató, aki tavasz óta vezeti az önkormányzati céget. A családi vetélkedőkön szülők és gyerekek együtt versenyeztek, és együtt szórakozhatnak előbb Sub Bass Monster, majd a Mystery Gang muzsikájára. Közben a szép lányok is a színpadra lépnek a Régiók Szépe vetélkedő keretében, ahonnan a legszebbek az országos verseny következő fordulójába juthatnak.
Az egyik sátorban az Algyői Nőegylet tagjai sürgölődtek, halat sütöttek. Az egylet vezetője, Kovácsné Budai Éva vezetésével igazi, tiszai keszeget, törpeharcsát és kárászt pucoltak a lányok és asszonyok, amelyet nagyon apróra beirdaltak, amelyet Tóthné Icu - aki egyébként a csapat fodrásza is – titkos fűszerkeverékével ízesítettek. Annyit sikerült megtudni, hogy a paprika és liszt mellett kukoricaliszt is kerül a halra, amelyet zacskóban paníroztak, így a hal minden porcikájára – már ha lenne ilyen a halnak – jutott belőle, és forró olajban sütötték ki. Kovácsné Budai Éva elmondta: az elkészült ételt az egylet tagjai fogyasztják el, de aki arra jár, megkínálják belőle.
Szekfűné Nemes Otília a Szivárvány Óvoda csapatának tagjaként vett részt a napon, bográcsos tarhonyát készítettek, amelyet a főzés végén egy kis pörkölttel tettek még ízletesebbé. Otília elmondta, hogy azért is szívesen vesznek részt ezen a napon, mert ilyenkor kötetlenebbül elbeszélgethetnek egymással óvónők, dadusok és a szülők is. Munkájukban részt vett Makán Ferencné is, aki a gulyás fontos alkotójaként említette a friss zöldségeket, és hogy még laktatóbb legyen az étel, ezen a napon – bár máskor csipetkét tesznek a gulyásba -, tarhonyával erősítették meg a bográcsos kalóriatartalmát.
Szalmáné Simon Éva az Algyői Alkotók Körének kürtős kalácsot készítő csapatában találkozhattunk. Mint elmondta, a kelt tészta receptjét nagymamájától tanulta, amelynek fontos, hogy melegen kelhessen meg, és bár kicsit szeles volt az idő, mégis szép tészták sülhettek a faszénen. Egy kiló lisztből nyolc gombócot kell készíteni a recept szerint, abból hurkákat formálni, amelyeket aztán körkörösen kell feltekerni a sütőfára. A kész kalácsot cukorral ízesítették az alkotó asszonyok.

Forrás: promenad.hu

0 Megjegyzések

Hirdetés