Komplett kisváros épült fel néhány hónap alatt az algyői Szivárvány óvoda hátsó részében: a gyermekkertben családi házat, szatócsboltot, iskolát, kemencét, kiskertet, madárbarát sarkot és templomot is találni.
Algyő napja alkalmából gyermekkertet adtak át a Szivárvány óvodában Algyőn. Ozsváth Lászlóné óvodavezető elmondása szerint a kert segítségével élménypedagógiai módszerekkel vezethetik be a kicsiket a mindennapi életbe.
– A kültéri kemencében kenyeret süthetnek, a foglalkoztatóban pedig saját maguknak készíthetik el a tízórait. 3 kis fedett ház található a területen, amely az óvoda mögött lévő épület egykori udvara volt. A gyerekek ezekben tanulhatják majd meg a mindennapi élet szabályait. Az egyik lakot családi háznak neveztük ki: az óvodások itt az óvónők felügyelete, de be nem avatkozása mellett az apa-anya szerepeket sajátíthatják el. A másik házban egy szatócsboltot hoztunk létre. Itt sajátítható el az üzletben való helyes viselkedés és kommunikáció. Pénztárgép is van, így akár a pénz fogalmával is megismerkedhetnek a gyerekek – magyarázta Ozsváth Lászlóné. A harmadik lak egy egyszerű iskola, amely az ovisokat az iskolai élet mindennapjaira készíti fel.
A fából épült kisváros ékessége a templom: a gyerekek már most várják, hogy a karácsonyra készüljenek itt. A délutáni hittanórákat szintén ebben tartják majd. A gyermekkert két szegletébe egy madárbarát sarkot és egy kiskertet rendeztek be. Előbbiben két etető látható. Olyan bokrokat telepítettek köré, amelyek termését szeretik a madarak. A kiskertben már most zöldell a kelkáposzta, de hamarosan kibújik az ágyásból a spenót, a saláta, a retek és a hagyma is. A gyerekek már most nagy kedvvel és érdeklődéssel ismerkedtek meg a kuckókkal: leginkább a szatócsbolt tetszett nekik, amelybe az óvónők igazi krumplit és almát is rejtettek.

Forrás: delmagyar.hu (Kiss Gábor Gergő)