Pálinkafőzde lett a tejházból

Két hete nyitotta meg kapuit a főzetők előtt, és már az első naptól telt ház van – mondta a Bánomkelti Pálinkafőzde egyik tulajdonosa, Kruzslicz Tamás. A márciusban kezdődött beruházás uniós segítséggel valósult meg, a 19 millió 800 ezer forintos támogatáshoz 20 milliós önrészt kellett biztosítani, az átalakítás mellett az irodát és a szociális helyiségeket újonnan „ragasztották" a régi épülethez. – Apróbb munkákkal még elmaradtunk, például a nemesvakolat még hiányzik a falakról, de minden engedéllyel rendelkezünk, vagyis üzemelhetünk – közölte Kruzslicz Tamás.

A vadonatúj berendezés biomasszás kazánnal működik, termeli a gőzt, így állandó hőmérsékleten tartható, valamint szakaszolható, vagyis 150-től 700 literig készíthetik a cefréből a pálinkát. A cefrét sem kell bevinni, kiszivattyúzzák a hordókból. Az ipari megoldás előnye, hogy egyértelműen jobb minőséget ad nagyobb mennyiségben főzve a nedű, mint házi szerkezeteken pancsolva. Hasonlatként azzal érvelt a szakember, hogy a pörkölt is ízesebb bográcsban főzve, mint három-négy főre készítve. Az is ritkaság és érdekesség, hogy erősítőtoronnyal és kisüstis résszel is rendelkezik a szerkezet.

Alig készült el és működik pár napja a főzde, már a fejlesztésen törik a fejüket a tulajdonosok, hogy minden igényt kielégíthessenek: – Újabb főzőberendezés beállításával azt szeretnénk elérni, hogy 50-től 150 literig is főzhessünk pálinkát, valamint az is elképzelhető, hogy saját márkával – a turisztikai, idegenforgalmi tendenciának megfelelve –, a Piroska pálinkával jelentkezünk majd a piacon – árulta el Kruzslicz Tamás.
Hirdetés