Tavaly nádból készítettek karácsonyfát

A Pitvaroson élő Bartos Zsuzsannáéknál 6-án kezdődik a hó vége. A három gyermekét egyedül nevelő anyuka havi 76 ezer forintból gazdálkodhat. Van, hogy reggelire csak tea és háztartási keksz jut. Nekik is gyűjtjük a jóakaratforintokat.
Szívességi használóként él a másfél szobás kis pitvarosi házban Bartos Zsuzsanna a gyermekeivel. Albérletet nem tudnának fizetni. Krisztina 7 éves, Lili Boglárka 5, Gergő pedig 3 – mutatta be a gyerekeket az anyuka. Övék a nagyszoba.

– A hellyel bajban vagyunk, alig férünk el. Amikor Krisztike iskolás lett, kellett olyan hely, ahol tanulhat. Kitaláltam, hogy a régebben vásárolt emeletes ágyakat galériákká kellene alakítanunk. Az ötlet kivitelezésében az aranykezű, Tótkomlóson élő édesapám segített – mutatta a galériákat Zsuzsanna.

A gyerekek édesapja két éve él külön a családtól. – A 76 ezer forintos családi pótlékból élünk négyen – mondta az édesanya.

– Most intézem, hogy főállású anya legyek. Rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülünk, ennek köszönhetően a gyerekek ingyen étkeznek az óvodában, iskolában. Alkalmi munkát is vállalok, legyen az kacsapucolás vagy éppen nyúlhajtás a vadászatokon. Valamit muszáj, hogy ezt a rettenetesen kevés pénzt kiegészítsem.

Zsuzsanna elmesélte, aznap reggel a gyerekek háztartási kekszet reggeliztek teával. Húst csak akkor esznek, ha valahonnan kapnak. Az asszonynak általában az jut, amit a gyerekek meghagynak. – Szégyen, nem szégyen, nálunk már 6-án kezdődik a hó vége. Azokat a csekkeket fizetem be, amiket feltétlenül muszáj, hogy ne kapcsolják ki a gázt és a villanyt.

A családnak van ugyan egy kályhája, de szétégett, már nem biztonságos. Egyébként sincs tüzelőjük. A gyerekek használt ruhákban járnak. Zsuzsanna most csak fiús csizmát tudott a nagyobb kislánynak szerezni. – Nem mondta a kis szívem, hogy nem tetszik neki. De a Télapótól lányosat kért. Azt hittem, megszakad a szívem, amikor felolvasta nekem a levelet.

Az anyuka nagyon fél a közelgő ünnepektől. Tavaly fára sem telt. Az udvaron nőtt dísznádból készített egy gúlát, amit régi fenyőgirlandokkal tekert körbe.

A családnak volt egy régi számítógépe. Az anyuka ezen intézte az átutalásokat, a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos bírósági ügyeket, szakrendelői vizsgálatok időpont-foglalását. Interneten olcsóbb volt, mint telefonon. A gyerekek is szívesen játszottak vele. A számítógépük nemrég felmondta a szolgálatot.

A gondok ellenére a kis házból sokszor szűrődik ki éneklés, zeneszó. Zsuzsanna népdalénekes. Produkcióját már arany minősítéssel is jutalmazták. A szoba ajtaján most is ott függ féltve őrzött népviselete. A 32 éves anyuka tótkomlósi szlovák származású. A tanárképzőben is szlovák–ének szakra járt. A főiskolát nem fejezte be, mert jött az első gyermek.

– Hegedűn, furulyán és citerán is játszom. Az éneklés és a zenélés kicsit kizökkent a mindennapok gondjaiból, és a gyerekek is nagyon szeretik – mondta az anyuka, aki abban reménykedik, az idei karácsonyuk talán szebb lesz, mint az előzők. Ezért jelentkezett lapunk pályázatára.

Ha segíteni akar

A Lapcom Média Alapítvány idén 24 családot támogat. A lapunkban bemutatott családok számára várjuk felajánlásaikat, hogy szebbé tehessük karácsonyukat. A jóakarat forintjait átutalhatják a 12096705-01312657-00200005-ös számlaszámra, vagy befizethetik az ügyfélszolgálatainkon és a Klauzál téri rendezvényen is kérhető sárga postai csekken. Akinek kérdése vagy más jellegű felajánlása van, a 30/422-1747-es telefonszámon jelentkezhet. Felhívjuk olvasóink figyelmét: az adományozó csekken kizárólag a Lapcom Média Alapítványnak szánt felajánlásaikat várjuk, az előfizetési díjakat az eddig megszokott formában lehet befizetni. A Lapcom Média Alapítványnak nincs működési költsége. Kollégáink társadalmi munkában végzik az ezzel kapcsolatos feladatokat, így a számlánkra érkező adományokat teljes egészében átadjuk a támogatott családoknak.
Hirdetés